Programma

58.000 m² commerciële ruimten (winkels, leisure, kantoren), 925 woningen, theater, bibliotheek, pop-/muziekzaal, 2.400 parkeerplaatsen, Laad en Loshoven, Openbare Stijgpunten, Infrastructuur.

Stedenbouw

O.M.A./Rem Koolhaas

Samenwerking tussen

Bouwfonds MAB Ontwikkeling bv en Blauwhoed bv

Realisatie

1999-2007

Realisatie Manager

S.E. Ouwerkerk MSc

Programma onderdelen

Blok 1 Citadel
Blok 1
Blok 2 Jewel
Blok 4 Smaragd
Blok 5 Lakeside
Blok 6a The City
Blok 7-9 The Angle
Blok 14 Side by Side
Blok 16 The Wave
Garages
Infrastructuur
Laad- en loshoven
Stijgpunten

Almere stadshart, Almere

Stadshart omhelsde de ontwikkeling en realisatie van een compleet nieuw centrumgebied in Almere. Een integraal ontwikkelingsproject met een mix van functies, geplaatst in het perspectief van de grote bevolkingstoename daar. Een centrum dat aantrekkelijk is voor winkelen, werken, wonen, uitgaan en verblijven, dat zorgt voor samenhang tussen de woonkernen en de stedelijke identiteit versterkt. Blauwhoed vormde samen met Bouwfonds MAB de ontwikkelingscombinatie die verantwoordelijk was voor de integrale ontwikkeling van woningbouw, commerciële ruimten, maatschappelijk/culturele voorzieningen en een deel van het parkeerprogramma van het centrum.

In 2007 won Stadshart Almere de Nepromprijs voor Locatie-ontwikkeling; de integrale aanpak, constructieve, langdurige samenwerking en hoge kwaliteit van stedenbouw, architectuur en openbare ruimte oogstte veel lof.

Uitgangspunt van het stedenbouwkundig plan was het vrij beloopbaar zijn van het gebied vanaf het Stadhuisplein en Grote Markt tot aan het Weerwater. O.M.A. introduceerde een opgetild, gebogen maaiveld als rustig voetgangersdomein. In de wereld onder het maaiveld is het auto- en busverkeer, het parkeren en de bevoorrading met 3 laad en loshoven. De verbinding tussen de ‘boven en onderwereld’ is georganiseerd met 6 Openbare Stijgpunten. Zo is een Megastructuur ontstaan in de stapeling van de drie functielagen – infrastructuur, - winkelgebied, - wonen. Dichtheid, concentratie, functiemenging, differentiatie en onderscheidend vermogen zijn de kernwoorden in het plan.

Op het gebogen maaiveld zijn winkel-/woningblokken gerealiseerd in een grillig patroon. De blokken worden doorsneden door een diagonaal die de twee bestaande doodlopende winkelstraten rechtstreeks op elkaar aansluit en tot een winkelcircuit transformeert. Er ontstaat zo een labyrint van straten en verschillende soorten pleinen. De openbare ruimte heeft de compactheid van een organisch gegroeid centrum met een intensieve functiemix. Deze dichte bebouwing van het maaiveld zorgt voor een gevoel van geborgenheid. In woontypologieën en winkelmilieus is de grootst mogelijke differentiatie gehanteerd. Alle elementen in het plan zijn in samehang ontwikkeld en gerealiseerd. Dit geldt ook voor de openbare ruimte, de bestrating en het afvaltransport.

Integraal zijn alle bouwonderdelen aangesloten op het zogenaamde Ondergronds Afvalt Transport systeem, een netwerk van stalen buizen en inwerpopeningen. Dit bespaart ruimte die weer anders benut kan worden voor andere functies en verhuurbaar oppervlak.